Malament comença l’estiu…

 

Per a qui no ho sàpia, un axioma és una premissa que es considera “evident” i s’accepta sense el requeriment d’una demostració prèvia.En matemàtiques els axiomes són els pilars sobre els quals es construeixen les teories d’aquesta ciència.

Durant la meua època d’estudiant, em preocupava molt d’entendre les demostracions dels diferent resultats i teoremes que formaven una determinada teoria i ben poc dels axiomes que la sostenien.

Recorde que ja al final de la carrera, en una classe d’anàlisi funcional, el professor ens va contar una anècdota relacionada amb la importància dels axiomes. Contava que, en un tribunal de tesi, un dels professors que el formaven, s’adonà que dos dels axiomes sobre els quals es construïa la tesi eren contradictoris entre si.

El resultat era una teoria absolutament correcta i molt original però, malauradament, aplicable únicament al conjunt buit. El professor ho contà amb mig somriure irònic i amb una actitud que de vegades tenen alguns professors universitaris que semblen gaudir de lo més amb l’error d’algun company (en aquest cas el director de la tesi).

Un del meus defectes és que, de manera involuntària, tendisc a fer paral·lelismes entre la vida personal i les matemàtiques. Paral·lelismes que, d’altra banda i com altres tantes coses que faig, no tenen ni cap sentit ni cap base raonable.

Esta setmana tinc la sensació de que em passa el mateix que a l’alumne que va presentar aquella tesi, amb la diferència de que no tinc cap director a qui tirar-li la culpa. Tinc por de buscar la paraula “gilipolles” al diccionari i que estiga directament la meua foto.

Malament comença l’estiu…

 

Una resposta per a “Malament comença l’estiu…”

  1. la jove Says:

    Ei, he passat per aci i he vist que has actualitzat! molt be, ja era hora! …M’agrada i no m’agrada el qe he llegit … en això dels axiomes, he estat llegit prou estos dies els axiomes d’euclides, el llibre “Los Elementos” i tal … i es una passa… i en lo altre em trobe un poc igual … crec si ho busques i no està la teua foto es perq estarà la meua 😦 … sols tinc ganes d’oblidar-me de tot i de tots.

    pD: T’he dit mai q m’ancanta que escrigues en valencià?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: